Nyheter

Nyföretagandet på frammarsch

Skatt

Under mars månad ökade nyföretagandet i Sverige med 22,4 procent jämfört med samma månad föregående år, vilket är en ökning med nästan 1 200 företag. Aktiebolagsformen är det mest populära.

Under 2017 har antalet nyregistrerade företag ökat med 2,6 procent jämfört med förra året men under mars månad är ökningen betydligt större. Detta enligt statistik från Bolagsverket. Statistiken avser de fyra vanligaste företagsformerna – aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Dock är inte de enskilda näringsidkare som endast registrerar sig hos Skatteverket med.

– Nyföretagandet ökade med drygt 6 procent under förra året medan 2017 inletts ganska försiktigt. Nu i mars ser vi dock ett trendbrott med en rejäl ökning, och under hela första kvartalet har nyföretagandet i landet ökat med 2,6 procent, säger Ulf Karnell, kommunikationschef på Bolagsverket.

Nyföretagandet ökade under mars i nästan hela landet, närmare bestämt i 19 av 21 län. Största ökningen stod Södermanland (plus 72,4 procent) och Värmland (plus 49,4 procent) för, medan det på Gotland och i Blekinge var en minskning av antalet nyregistreringar.

Text: Tina Sjöström

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.